Olej sezamowy Olini, przebadany przez badaczy UŁ, już w sprzedaży!

W ramach umowy o współpracy B+R oraz projektu Science Hub prowadzonego z firmą Miramar Sp. z o.o. (Polska), zespół badawczy na czele z dr Sylwią Smarzewską oraz dr Kamilą Koszelską z Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego zakończył realizację badań, których celem było ustalenie optymalnych warunków procesu wytłaczania oleju z prażonych ziaren sezamu.

Współpraca z Miramar Sp. z o.o. i przedmiot badań 

Pomysłodawczyni projektu realizowanego w ramach Science Hub UŁ, dr Sylwia Smarzewska nawiązała współpracę z przedstawicielami firmy Miramar na początku roku 2023. Firma Miramar, właściciel marki Olini, jest cenioną, rodzinną spółką, uznawaną za lidera e-commerce na rynku naturalnych olejów w Polsce. Dr Smarzewska natomiast, wraz ze swoim zespołem badawczym, zajmuje się bioelektroanalizą, a szczególną uwagę poświęca analizie próbek żywności, co idealnie pokrywa się z profilem sprzedawanych przez Olini produktów.  

W ostatnim czasie grupa badaczy z UŁ odniosła duży sukces opracowując nowatorską metodę oznaczania sezamolu w próbkach oleju sezamowego – powstała w tym zakresie publikacja w cenionym czasopiśmie naukowym. Opracowanie metodologii oznaczania sezamolu stało się swoistym zalążkiem idei o współpracy. Dysponując odpowiednią wiedzą zarówno o metodologii badań ale także o właściwościach prozdrowotnych związku jakim jest sezamol, naukowcy z UŁ i specjaliści z Olini postanowili wspólnie opracować nowy produkt oparty na prażonych ziarnach sezamu.  

Olini z ogromnym zaangażowaniem naukowym przygotowywało kolejne próbki oleju tłoczone według ściśle założonego planu badawczego. Wszystkie próbki olejowe zostały przebadane przez naukowców z UŁ pod kątem chemicznym, a także przetestowane organoleptycznie przez grupy testerów.  

Cały zakładany plan badawczy udało się zrealizować, co pozwoliło na jednoznaczne wyłonienie zarówno najlepszego gatunku sezamu, jak i warunków procesu jego prażenia a następnie tłoczenia. 

Wyniki badań i dalsza współpraca 

Uzyskane wyniki pozwoliły na wprowadzenie na rynek produktu, idealnego zarówno pod kątem walorów smakowych jak i zdrowotnych

 – mówi Łukasz Bogdański, prezes spółki Miramar i pomysłodawca marki Olini.

Opracowany olej jest sygnowany logiem Wydziału Chemii Uniwersytetu Łódzkiego. 

Olej sezamowy Olini to idealny kompromis – łączy w sobie zarówno znakomite walory smakowe oraz zapachowe, jak i odznacza się wysoką zawartością sezamolu

– tak o nowej recepturze wypowiada się dr Sylwia Smarzewska na stronie producenta.

Zarówno badacze UŁ jak i Olini  wyrazili chęć dalszej współpracy. 

O projekcie 

Projekt realizowany jest w ramach Science Hub UŁ – ogólnouczelnianej platformy współpracy, która ma na celu wspieranie społeczności akademickiej UŁ w realizacji wdrożeniowych projektów naukowych we współpracy z otoczeniem.   

Tytuł projektu: Ustalenie warunków procesu technologicznego wytłaczania oleju sezamowego, gwarantujących optymalną korelację pomiędzy zawartością prozdrowotnego sezamolu a właściwościami organoleptycznymi oleju 

Osoby pełniące opiekę: dr Sylwia Smarzewska, dr Kamila Koszelska, Katedra Chemii Nieorganicznej i Analitycznej, Wydział Chemii 

Osoby studiujące: Michał Świderski, Monika Wypych, Analityka chemiczna   

Partner: Olini, Miramar Sp. z o.o. 

część zespołu projektowego z produktem

Materiał: Zespół projektowy
Redakcja: Science Hub UŁ